Контакти
Позвънете ни!

Хотел "Бохема"
е извор на спокойствие!
Тук ще преоткриеш, че водата това си ТИ.

Чинаря

Това вековно дърво се намира в село Гърмен, на половин километър от центъра му, и е една от основните забележителности в селото. Дървото е представител на вида Източен чинар (Platanus orientalis), и е на повече от 600 години. Тo е с височина 24 м и дебелина на ствола 10,46 м.

През 1961 г. Източния чинар в Гърмен е обявен за защитен вид поради своята възраст, размер и красота. Дървото печели конкурса на фондация "Екообщност" - "Дърво с корен" България 2010.

Никополис ад Нестум

Никополис ад Нестум е безценно съкровище, защото е един от малкото запазени антични градове в България и единствен на територията на Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Днес той е обявен е за археологически и архитектурен паметник от античността и средновековието.

В буквален превод Никополис ад Нестум означава град на победата, разположен на река Места. Никополис ад Нестум е бил основан от римския император Траян I и за продължава да е е обитаван повече от 14 века, като най-интензивен живот е имало през късно античния епоха (4-6 в.). Основан през 106 година на мястото на тракийското селище Александрополис от римския император Траян, в чест на победата му над даките. При разкопки на Никополис ад Нестум са разчистени 280 м крепосни стени, основи от обществени и култови згради, надгробни могили. Открити са фрагменти от оброчен релеф на Тракийския конник, статуйка на Хермес, старохристиянска надгробна плоча, над 95 златни и около 22 други монети, стъклени, бронзови и керамични съдове, златен пръстен и други. В близост до укрепения град са открити 2 раннохристиянски базилики от 4 в.

Лещен и Ковачевица

Селата Лещен и Ковачевица са с възрожденска архитектура, запазени къщи с типичните за региона бели кирпичени стени и каменни покриви.Стоят се нови хотелчета, които запазват облика на селото и се развива селския туризъм .