Контакти
Позвънете ни!

Хотел "Бохема"
е извор на спокойствие!
Тук ще преоткриеш, че водата това си ТИ.

Вътрешно приложение на минералните води

Определение: представлява индивидуализирано и контролирано питейно приемане на мин.вода, съобразено с нейната физико-химична характеристика, както и с вида и стадия на заболяването.

Механизъм на действие: Приета вътрешно мин.вода оказва локално действие в устната кухина , стомаха и червата. Спомага за отмиване продуктите на възпалението, остатъците от храна, промяната на рН на стомашното и чревно съдържание, нормализиране на перисталтиката. Успоредно с това настъпва усилена миграция на левкоцитите в лигавицата. След като премине бариерата на стомашно-чревния тракт, мин.вода попада в кръвта и ч/з своите( съставки) инградиенти оказва специфично и общо въздействие в/у организма. Този ефект се засилва и по невро- хуморален път.

Действащите фактори при питейното прилагане на мин. вода са следните: общо дневно количество, времето за прилагане (балнеологичен курс), t0 на водата и начина на приемане.

 • Времето на прилагане на мин.вода в различно и зависи най- вече от характера на заболяването, както и от физико- химичната характеристика на водата.Най- често мин.води се пият от 10 до 60 мин. Преди хранене. При тези условия водата преминава най- бързо през храносмилателния тракт и претърпява най- малки промени . По- рядко водата се приема непосредствено преди или до първия час след хранене. Тогава тя се задържа по- дълго в стомаха и оказва по- изразен локален ефект.
 • Начина на приемане на водата също има съществено значение. Изпиването на мин. Вода трябва да стане изведнъж на цялото количество, като се цели тя да попадне бързо в кръвта. Може да се пие също бавно, на глътки, в продължение на 10-15 мин. , когато се цели получаване на локален ефект. Положението на тялото може да е различно. При движението на пациента преминаването на водата става по- бавно от колкото в покой. От легнало положение на дясната страна водата преминава по-бързо през стомаха.

Основни медицински показания

 • Болести на опорно-двигателния апарат, в т.ч.: артрозна болест, ревматични и ревматоидни артрити и полиартрити, периартрити на раменната, колянната и други стави, болести от пренапрежение на крайниците, дископатии в лумбалгичен стадий без радикулярен синдром, миозити и фибромиозити, състояния след фрактури, травмени увреждания, следоперативни състояния и др.
 • Хронични болести на периферната нервна система и функционални нервни заболявания, в т.ч.: неврити и невралгии, дископатии, дискови хернии и дискогенни радикулити, цервико-брахиални плексити, периферни вяли парези, вегетативни полиневропатии, неврози, мигрени и др.
 • Хронични гинекологични заболявания, най-вече: хронични оофорити, салпингити и аднексити, хронични метрити и параметрити.
 • Заболявания, подходящи за питейно балнеолечение и за питейна профилактика: стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни, костно-ставни със синдром на остеопороза, зъбен кариес.

Допълнителни медицински показания

 • Заболявания на сърдечно-съдовата система: хипертонична болест на сърцето в по-ранни стадии и хипертоничен синдром, исхемична болест на сърцето със слабо изразен стенокарден синдром, артериална хипотония, ангиопатии, периферни съдови болести – болест на Рейно, болест на Бюргер и др.
 • Заболявания на дихателната система: алергични ринити, риносинузити, фарингити, ларингити, хронични трахеити и бронхити, състояния след прекарана пневмония или бронхопневмония, бронхиална астма.

Противопоказания

  Минералната вода не трябва да бъде използвана при следните заболявания:
 • Хипертонична болест в напреднал стадий.
 • Прекарани тежки съдови нарушения – инфаркти, инсулти, тромбофлебити.
 • Циркулаторна недостатъчност, сърдечна декомпенсация.
 • Наличие на варикозно разширени вени с венозен застой.
 • Силно изразени функционални нервни разстройства, тежък неврастенен синдром.